2019. március 25.
Líceum Televízió 2.0

 2011-ben kialakításra került egy HD virtuális stúdió, amely képes hagyományos díszletekkel és háttérrel is üzemelni, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a klasszikus TV stúdiók működésével is. A stúdióban Sony NX5 kamerák vannak, amiknek a képet vagy egy ATEM 1ME switcher, vagy pedig a Brexel Vstation Pro virtuális stúdió fogadja. A hagyományos illetve virtuális switchert egy feliratozó (Datavideo CG350) követi. A feliratozott képet lehet rögzíteni, vagy élő adásba kapcsolni.
A stúdió playoutja egy Cinegy Air Express HD állomás, amelyben a konzerv anyagok mellé „live event"-eket is be lehet illeszteni, így tervezetten lehet élő műsorokat adni adás közben.


 

 

 

  • A stúdió felépítésekor szempont volt, hogy minél több korszerű technológia megjelenjen a rendszerben, így a stúdió teljesen SDI alapú, embedded hanggal, a monitorozás multivieweren keresztül történik. A kábelszolgáltató felé szintén SDI embedded jel megy el, optikán.

    

  • Virtuális üzemmódban a kamerák képe közvetlenül a Brexel Vstation Pro virtuális switcherbe érkezik. Ez egy PC alapú virtuális rendszer, a kamerák képet önmagában kulcsolja fel a virtuális háttérre, beépített switcherrel rendelkezik. Képes virtuális monitorokat kezelni, és bár tracking információt nem képes kezelni, rövid mozgás szekvenciákkal lehet kameramozgást imitálni a virtuális térben.

    

  • Az audio rendszer egy Yamaha 01V96 keverőből és vezetékes illetve vezeték nélküli Audio-technica mikrofonokból áll. A lehallgatás Genelec hangfalakon történik. Narval Acoustic interkomot telepítettünk, amin keresztül a stúdió, a stúdióvezérlő és az operatőrök tudnak kommunikálni.

    

  • A stúdió mellé több kiegészítő rendszert is használunk, például egy Datavideo HS-2000 mobil stúdiót, aminek a képet rögzíteni tudják, vagy a termek és a stúdió közé telepített átadó vonalakon, esetleg a szállított streamer páron tudják átadni élő közvetítés esetén. 
Galéria